Koje su toplotne pumpe najefikasnije?

  •  Toplotne pumpe na zemlju sa direktnom izmenom su bolje od vodenih i na vrhu su po efikasnosti. Ovaj zaključak proističe iz proste činjenice da je podzemna voda temperature 12 stepeni ali i zemlja je temperature 12 stepeni stim što zemljane toplotne pumpe nemaju potapajuću pumpu i imaju bar jedan izmenjivač manje što je mnooogooo bolje od vodene toplotne pumpe. Zvaničan je da je toplotna pumpa na zemlju sa direktnom izmenom 25% bolja i efikasnija od toplotne pumpe na vodu.

 

  • Toplotne pumpe na vodu su bolje od vazdušnih i u sredini su po efikasnosti. Ovaj zaključak proističe iz proste činjenice da je podzemna voda temperature 12 stepeni što je mnooogooo bolje od vazduha koji je 40 stepeni iako imamo dodatnu potapajuću pumpu koja troši dodatnu struju..U ovom slučaju freon ili koji se gas već koristi može da bude temperature samo 20 stepeni što je velika razlika u odnosu na vazdušnu pumpu i njenih 50 stepeni.

 

  • Toplotne pumpe na vazduh su najmanje efikasne tj najlošije su što se tiče uštede energije.
    Ovaj zaključak proističe iz proste činjenice da toplotne pumpe na vazduh temperaturu uzimaju sa najmanje pogodnog mesta a to je spoljašnji vazduh koji je leti čak i 40 stepeni i koji mora da iskoriste da spuste temperaturu u kući na 25 stepeni. To znači da cevi sa freonom ili novijim preonom moraju da budu temperature čak 50 stepeni da bi vazduhom od 40 stepeni uspeli da ih ohlade. Da, vazduhom od 40 stepeni može da se hladi ako je to što hladiš veće temperature kao recimo do 50 stepeni ugrejane cevi.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.