Mane toplotnih pumpi

 

Mana svih toplotnih pumpi je što su to mašine i kao sve mašine mogu da se pokvare. Iskustvo je pokazalo da sve toplotne pumpe rade 15 godina bez problema a 25 godina sa manjim popravkama. Uostalom dali ste ikada čuli da se nekome pokvarila klima u stanu split sistem?

Mana svih toplotnih pumpi je što duvaju vazduh iz fenkojlera I to je najveća mana svih toplotnih pumpi jer to duvanje može da smeta. To se moze resiti ako se kupe veci fenkojleri ili ako se ugradi vise fenkojlera ili ako se uradi podno grejanje, takodje pravac u kome duvaju fenkojleri mora biti ka plafonu a nikako ka ljudima.

Mana toplotne pumpe na zemlju-otvoren sistem(open loop) koje potapajućim pumpama crpe podzemne vode iz arteriskih bunara je da sa tom vodom izvlače I sitne čestice peska ili zemlje koje zapuše filtere na sistemu cevi toplotne pumpe skoro redovno. Potrebno je redovno čiscenje tih fitera od strane majstora zavisno od zemljišta to može da bude i više puta godišnje. Ako ne naučite to sami da radite mana je što majstor košta. A ako ne budete čistili te filtere ta toplotna pumpa verovatno usled sigurnosnog alarma nece ni raditi a ako I radi onda će trošiti nesrazmerno više struje.

Mana toplotne pumpe na zemlju-zatvoren sistem(closed loop) sa horizontalno postavljenim cevima je da je te cevi teško nabaviti jer to nisu obične polietilenske cevi iako tako izgledaju, jer su obične polietilenske cevi odličan termo-izolator i samo ta činjenica bi dodatno povećala ionako već obimne zemljane radove. U Americi se za ove radove upotrebljavaju specijalno izrađene cevi za geotermalnu industriju koje su loši termo-izolatori i potiču iz industrije transporta gasa. Druga mana je ozbiljna površina zemljišta koje je potrebno investitoru da bi instalirao ovakav sistem. Tako da je vertikalno zakopavanje u ovom slučaju prioritet posebno u našim uslovima u Republici Srbiji gde retko ko ima toliko zemljišta na raspolaganju.

Mane toplotne pumpe na zemlju-dx ili toplotne pump sa direktnom izmenom je što njihova prvobitna instalacija zahteva zemljane radove koji I nisu baš tako zanemarljivi. Takodje je mana dx sistema što jednom ukopane bakarne cevi su u zemlji zauvek I nedostupne su za popravku. Tako da I najmanji fabrički defekti na bakarnim cevima se ne mogu popravljati.Problem je takođe što su pritisci i temperature u tim zakopanim bakarnim cevima prilično ozbiljni tako i da su cevi pod većim opterećenjem. Rešenje je da se isključivo ugrađuju cevi sa debljim zidovima koje za nijansu više koštaju ali su mnogostruko sigurnije što se defekta tiče.

Ostavite komentar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.