Liberalno-Autoritativno objašnjeno

Liberalno u obrazovanju je kada učiš decu da misle svojom glavom. Suprotno od toga je autoritativno. Ne ne ne nemoj da misliš svojom glavom ima ko će da misli umesto tebe. Pop, vladika, precednik, premijer jednom rečju autoriteti će da misle umesto tebe ti se samo opusti i isključi mozak.

Liberalno u privredi je kupi šta ti misliš da treba da kupiš. Opet suprotno od toga je autoritativno. Ne ne ne kupi u prodavnici šta ti autoritet kaže da kupiš.

Liberalno u politici su izbori. Ti izaberi hoćemo li u rat ili mir. Daa izbori su liberelni patent. Suprotno od toga je autoritativno bez izbora. Državom vlada kralj ili doživotno neki komunista kao Si Đinping ili Tito npr.

Liberalno u etici tj moralu je da je moralno ono što ti kažeš da je moralno. Ako prija to je moralno. Suprotno od toga je autoritativno. Hitler, Staljin, Pol Pot su autoriteti koji su vodili svoje narode i znamo kako se to završilo po te iste narode ali i sve druge.

Posebno mi je zanimljivo što kada se govori o liberalima ili neoliberlnom pokretu uporno se koristi ta italijanska reč libero. Nemojte tako moji proautoritativni koristite srpsku reč sloboda ili slobodno ili slobodarski. Sasvim drugačiji kontekst ćete postići samo ako pišete srpski. Recimo rečenica zli neoslobodarski zapad ili slobodne zapadne demokratije SASVIM drugačije zvuči zar ne?

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.